0
0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: 0,00

Geen producten gevonden...

Voorloopleuning - Nieuwe regels voor het opbouwen van professionele rolsteigers in 2018

  • Geplaatst op
  • 0
Voorloopleuning - Nieuwe regels voor het opbouwen van professionele rolsteigers in 2018

Per 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor de opbouw van een professionele rolsteiger. Deze nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die voor deze datum zijn aangeschaft. Op deze pagina leest u wat de nieuwe regelgeving inhoudt en hoe u bestaande rolsteiger evt. eenvoudig kunt upgraden zodat deze voldoet aan de nieuwe regelgeving.

De nieuwe regelgeving is alleen van toepassing bij professioneel gebruik, dus niet bij particulier gebruik.Volgens de nieuwe regelgeving mag u een werkplatform pas betreden nadat er rondom een leuning op heuphoogte is aangebracht voor dat platform. Dit is lastig uit te voeren met de traditionele systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van horizontaal en diagonaalschoren omdat deze eenvoudigweg te hoog moeten worden geplaatst.

Om aan de nieuwe eisen te voldoen zijn er de zogeheten voorloopleuningen / montageleuningen ontwikkeld. Boven de 2 meter platformhoogte worden de diagonaal- en horizontale schoren ( volledig of gedeeltelijk ) vervangen door voorloopleuningen.
 


Bij een vrijstaande rolsteiger heb je minimaal 2 voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde 1. Bij een rolsteiger die (met minder dan 15 cm ruimte) tegen de gevel aan geplaatst wordt, heb je genoeg aan 1 voorloopleuning i.c.m. diagonale schoren.
Telkens als een nieuw platform moet worden geplaatst worden eerst deze voorloopleuningen aangebracht.


Voor het aanpassen van een traditionele rolsteiger met diagonaal en horizontaal schoren kunnen er 1 of meerdere voorloopleuningen worden aangeschaft. U kunt deze als aanvulling gebruiken en de voorloopleuning telkens na het plaatsen van het platform vervangen door je eigen horizontaal en diagonaal schoren om de voorloopleuning vervolgens te gebruiken voor het opbouwen van het volgende platform.

Omdat dit veel extra tijd in beslag neemt kan er ook worden gekozen om de horizontaal en diagonaal schoren van je bestaande steiger helemaal te vervangen door voorloopleuningen. Je kunt dan de voorloopleuningen plaatsen, het platform aanbrengen, omhoog klimmen en de volgende laag leuningen met platform plaatsen.


 
 
Update:
 
Om met een bestaande configuratie toch te kunnen voldoen aan de nieuwe regels hebben wij ook de universele voorloopleuning ontwikkeld.
Dit is een gemakkelijker en bovendien voordeliger alternatief:
 
 
Deze voorloopleuning past dankzij het telescopische systeem op alle lengtematen steiger.
U kunt deze gebruiken tijdens het opbouwen en daarna vervangen door de bekende schoren.

 
Officiële berichtgeving vanuit de Inspectie SZW en VSB betreffende voorloopleuningen:

Advies ten aanzien van de nieuwe veiligere opbouwmethoden rolsteigers per 1-1-2018

(opgesteld door Inspectie SZW en VSB)

In 2011 heeft de Inspectie SZW aan de VSB gevraagd om nieuwe systemen / opbouwmethoden te ontwikkelen om het veilig werken met rolsteigers te verbeteren (met name tijdens de op- en afbouw).

Uitgangspunt hierbij is dat de randbeveiliging van een platform, bestaande uit minimaal een heupleuning, altijd is aangebracht voordat het platform wordt betreden. Vanzelfsprekend moeten werkvloeren altijd van een boven- en tussenleuningen en kantplank zijn voorzien.
Inspectie SZW heeft met de VSB afgesproken dat de branche een jaar de tijd krijgt voor deze ontwikkeling. Introductie heeft plaatsgevonden tijdens de Bouwbeurs 2013.

Er zijn verschillende systemen ontwikkeld door fabrikanten en leveranciers die aan dit veiligheidsniveau voldoen. In hoofdlijnen kunnen die zijn:
  • het aanbrengen van tijdelijke heupleuningen en eventueel knieleuningen
  • het aanbrengen van definitieve heupleuningen en eventueel knieleuningen
  • het aanbrengen van samengestelde systeemelementen die leuningwerk en diagonalen vervangen
De nieuwe veiligere opbouwmethoden zijn thans opgenomen in het vernieuwde A-blad rolsteigers (april 2016), met daarin de vermelding dat de veiligere opbouwmethoden verplicht worden per 1 januari 2018. Het vernieuwde A-blad rolsteigers zal worden opgenomen in diverse arbocatalogi en krijgt daarmee meer betekenis. Arbocatalogi volgen de stand van de techniek en geven invulling van door de overheid gestelde doelvoorschriften om gezond en veilig te kunnen werken.

Als u gebruik maakt van in een (goedgekeurde) arbocatalogus aangeboden maatregel, voldoet u aan hetgeen de Inspectie SZW (Arbowetgeving) van u verlangt.

Dit betekent niet dat alleen op de beschreven wijze aan de doelvoorschriften kan worden voldaan. Bent u in staat om op een andere aantoonbare manier hetzelfde beschermingsniveau te bieden, dan bent u daar vrij in. Bij de oude opbouwmethode is de kans groot dat het valgevaar niet afdoende wordt afgedekt.

Inspectie SZW wijst er op dat bij constatering van valgevaar geen concessies worden gedaan en in voorkomende gevallen zal overgaan tot stillegging van de werkzaamheden en het opleggen van een boete.


Een opbouwinstructie vindt u hier:

Handleiding rolsteigersReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.